Läraren och Lektionsbanken

Från och med läsåret 2021/22 ingår Lektionsbanken i familjen Läraren tillsammans med många av Lärarförbundets övriga produktioner. Tidigare har Lektionsbanken varit något av en isolerad ö, men nu ingår alltså Lektionsbanken i ett större sammanhang. Förhoppningen är att Lektionsbanken därmed ska nå ännu fler lärare som kan inspireras av alla idéer som finns i databasen och skapa ett mervärde för Lärarens läsare.

Sajten byter skepnad, men innehållet är exakt detsamma. Kvar är de ca 1 250 tipsen inskickade av lärare runt om i Sverige. Likaså hittas innehållet enligt samma principer som tidigare: årskurs, ämne och centralt innehåll. Den senast tillagda kategorin av tips är Rastverksamheten som återfinns under varje årskurs. Du vet väl att det även finns medietips, GOTD och tips för Fritidshemmet?

Lektionsbanken fungerar ungefär som ett lärarrum där lärare delar med sig till sina kollegor. Du kan också bidra till Lektionsbanken. Skicka in dina idéer genom att bifoga filer, länka till din blogg eller ett inlägg i sociala medier! Skicka in här

Hoppas att du haft en riktigt bra inledning av läsåret 2021/22, kanske med en idé från Lektionsbanken?!

Kommentera inlägg

Lektionsbanken summerar 2018

Lektionsbanken växer så att det knakar! Nu finns det cirka 900 tips samlade i kategorierna lektionstips, längre projekt, Grej of the day och medietips! Lektionsbanken är samlingsplatsen för kvalitativa och kreativa lektionsidéer! Stort tack som alla har bidragit under 2018!

Lektionsbanken

Sajten hade under det gångna året fler än 600 000 besök, vår Facebooksida har fler än 10 000 följare och nyhetsbrevet nås av 15 500 lärare! Alltfler hittar till Lektionsbanken och därför är det möjligt för lärare att sprida sina idéer över hela landet! Skicka in dina tips här

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
ÖNSKAR FREDRIK PÅ LEKTIONSBANKEN

Kommentera inlägg

Fritidshemmet på Lektionsbanken

Just nu håller Ann-Sofie Boström, fritidslärare på Fylsta skola i Kumla, på med att bygga upp en struktur för Fritidshemmet på Lektionsbanken. Det gäller både databasens indelning och hur tipsen utformas, vilka delar som ska finnas med och hur de ska rubriceras.

 

Självklart kommer alla tips att ha kopplingar till LGR 11 och ha en tydlig syftesförklaring. Vidare ska lärarnas och elevernas tankar om aktiviteterna också finnas med.

Du kan redan nu titta in i databasen och spana in de 20-tal tips som är upplagda. KLICKA HÄR! Om du har synpunkter, frågor eller konstruktiva idéer får du gärna höra av dig till Ann-Sofie Boström, Fredrik Sandström eller genom att fylla i följande formulär.

Fritidshemmet… snart på Lektionsbanken!

Kommentera inlägg

Lektionsbanken VT 2017

Stort tack till alla som så generöst bidragit med tips till Lektionsbanken!

Nu finns det fler än 600 kvalitetsgranskade och testade idéer i Lektionsbankens databas. Under våren har sajten haft ca 45 000 besök/månad och fler än 600 000 sidvisningar. Flera tips har visats tusentals gånger och använts av många lärare runt om i landet. Tillsammans gör vi skolan lite bättre… varje dag!

Lektionsbanken satsar på fritidshemmet

Just nu håller Ann-Sofie Boström, fritidslärare i Kumla, på med att bygga upp en struktur i databasen för fritidshem. Som ett led i detta besöker Lektionsbanken olika fritidshem för att hitta kvalitativa, intressanta och roliga idéer. Ann-Sofie brinner bland annat för att ge eleverna raster med kvalitet, garanterad tillhörighet och minskat utanförskap. Något som vi hittade på Slagsta skola i Eskilstuna:

Om du och ditt fritidshem har många bra idéer hör av er till Lektionsbanken: Ann-Sofie Boström & Fredrik Sandström. Om allt går enligt planerna kommer de första tipsen för fritidshem att publiceras på sajten någon gång under hösten 2017. Stay tuned!

Då återstår inte så mycket… annat än… att önska er alla…

En riktigt glad sommar! hälsar Fredrik och Ann-Sofie

 

 

Kommentera inlägg

Lektionsbanken växer

Lektionsbanken har några enkla, men grundläggande idéer med de tips och längre projekt som publiceras på sajten. De ska:

  • hålla hög kvalitet,
  • bestå av syfte och metodbeskrivningar så att andra lärare förstår hur de kan omsätta idéerna i sina egna klassrum,
  • ha tydliga kopplingar till LGR 11

Lektionsbanken vill göra skillnad, både för lärare och elever. Med kvalitativa lektionsidéer då läraren planerat och noga förberett sig lär sig eleverna mer och ges bättre förutsättningar att lyckas i sitt lärande.

Idag finns det 500 tips för för- och grundskolan i Lektionsbankens databas. Lärare som bloggar regelbundet har lagt upp sina tips på sajten, men även lärare som aldrig tidigare publicerat texter finns representerade. ALLA LÄRARE är välkomna att dela med sig av sina tips på Lektionsbanken.

Under hösten har Lektionsbanken haft mellan 30 000 och 40 000 besökare varje månad. Flera tips har visats tusentals gånger. Det är häftigt hur kvalitativa lektionsidéer sprids från klassrum till klassrum. Tillsammans gör vi skolan och undervisningen lite bättre… varje dag!

Ett stort tack riktas till de som under hösten 2016 har bidragit med projekt och lektionstips. Tack även till dig som använt dig av Lektionsbankens tips!

EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! önskar Fredrik Sandström, ansvarig för Lektionsbanken

Kommentera inlägg