Om Lektionsbanken

Lektionsbanken är platsen där lärare inspirerar lärare med sina bästa tips, till exempel lektionsidéer, längre projekt eller filmtips i olika ämnen. Alla inskickade tips kopplas Lgr22. Innan tipsen publiceras går ämneslärare igenom dem för att se att de är okej att lägga ut. Du kan fritt använda tipsen i din undervisning och verksamhet. Nu finns det ca 1 500 lektionstips för grundskolan. I takt med att material skickas in kommer innehållet under varje ämneskategori att växa. Lektionsbanken har cirka 90 000 besök varje månad och fler än 225 000 sidvisningar!

Bidra med dina idéer!

Du kan såklart också bidra med dina tips. Du kan länka till din blogg eller skicka in filer. Följ gärna strukturen som redan finns i databasen så blir det lättare för alla att ta del av Lektionsbanken. Vi hjälper till att komplettera ditt tips om någon av delarna saknas.
Skicka in dina lektionstips här

Olika sorters tips

På Lektionsbanken publiceras tips i olika kategorier:

  • Lektionstips ryms inom ramen för en del av en lektion, en hel lektion eller ett par lektioner.
  • Lärarhandledningar omfattar flera lektioner. Dessa projekt sträcker sig ofta över tidsperioder om tre-fyra veckor och längre. Projekten hittar du längst upp under respektive ämne.
  • Grej of the day är presentationer med fokus på en känd och för ämnet betydelsefull person, plats eller händelse. En GOTD är max tio minuter lång och ska gärna innehålla en rolig, annorlunda eller spännande anekdot. Läs mer här
  • Medietips där filmer, radioteatrar och sajter med interaktiva inslag samlas. Här finns medietips kopplade till årskurs och det centrala innehållet i olika ämnen. Tipsen ligger på öppna kanaler (till exempel Youtube, Svt öppet arkiv, Sveriges Radio och Playkanaler) och kräver ingen inloggning. Klicka här för att komma till tipsen

Håll koll på nya tips – Bevaka!

För att hålla dig uppdaterad med alla nya tips som publiceras kan du välja att bevaka inskickade tips. Så fort ett tips i din valda kategori, årskurs och ämne, publiceras får du ett mail med en länk till tipset. Ett enkelt och smart sätt att få nya idéer!

Teckna dig för nyhetsbrevet som utkommer två gånger/månad. I nyhetsbrevet väljer vi ut några av månadens inskickade tips och berättar mer om dem. Då får du tips från andra årskurser och ämnen som du kan inspireras av. I brevet får du också reda på eventuella nyheter, till exempel nya funktioner på sajten.

Följ Lektionsbanken på Facebook och få dagliga uppdateringar om aktuella händelser som rör skolan. Det kan vara inskickade tips, filmklipp eller länkar till intressanta artiklar. Följ Lektionsbanken på Facebook

Förskoleklass

Lektionsbanken vill bygga upp en inspirationsbank med idéer som passar för förskoleklassen. Självfallet kopplas även dessa bidrag till läroplanen. Här skickar du in tips. Har du förslag på hur denna kategori kan utvecklas, hör av dig till info@lektionsbanken.se.

Ägare och ansvarig

Lektionsbanken ägs av Sveriges Lärare. Jag som administrerar och ansvarar för Lektionsbanken, på uppdrag av Ahead Publishing, heter Fredrik Sandström. Till vardags är jag lärare i SV/SO år 7-9 på Gäddgårdsskolan i Arboga.
Vill du veta mer, kontakta mig.