Årskurs 4-6

Bild

Föregående tips Nästa tips

Pop art – Händer

Syfte

Varje månad presenteras en ny konstnär och dennes verk kortfattat i bildsalen. Det är två ramar, en med lite informativ text om konstnären och i den andra presenteras ett av konstnärens verk. Denna månad är Andy Warhol Månadens konstnär. Eleverna får ta del av ett konstnärskap och inspireras att skapa egna konstverk.

Metod

Vi började med att se på ett bildspel vilket jag berättade om Andy Warhol till. Vi pratade även om den konstinriktning han kom att vara drivande inom – Pop art. En del av barnen kände igen hans konst, framför allt då de screentryck av dåtidens kändisar, som jag visade exempel på.

Barnen fick sedan ett varsitt A3-papper indelat i sex rutor. I varje ruta fick de rita av sin hand. Sedan skulle de färgläggas med akvarell i komplementfärger, så om en hand målades lila skulle bakgrunden målas gul.

Nästa steg är att fortsätta med en liten twist som ger konstverken en extra Andy Warhol-touche. Ovanpå sina händer som är målade i komplementfärgerna har de gjort ett svart handavtryck för att skapa en känsla av Andy Warhols screentryck. De blev riktigt maffiga tillsammans!

Läraren reflekterar

Under passet pratade vi om vikten av att inte stressa när man arbetar. Resultatet blir sällan det man vill när man stressar. Det kan vara svårare att hålla sig innanför linjer och penselföringen blir ofta lite för grov. De Andy Warhol-inspirerade bilderna fick sig en sista handpåläggning idag och blev färdiga. Den svarta tryckta handen ska skapa samma känsla som Andy fick i sina silk screen tryck. Visst har barnen i trean lyckats bra!? En riktigt snygg visningsvägg fick vi nu i bildsalen. De barn som fick en stund över på passet fick fortsätta på samma tema och göra cupcakes i samma anda.

Elevernas teckningar

Lgr22 Syfte

Utveckla förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material.

Centralt innehåll*

Olika element som bygger upp form, yta samt för- och bakgrund i en bild, till exempel linjer och färg.
Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

* årskurs 1-3

Kommentarer


Läs vår personuppgiftspolicy