Fritidshem

Natur och samhälle

Föregående tips Nästa tips

Flygplansrace

Syfte

Detta var ett önskemål från våra elever under vårt lufttema. De var nyfikna på hur man vek det bästa pappersflygplanet. Givetvis blev också vi nyfikna och valde att vika pappersflygplan med eleverna en hel vecka.

Metod

Material som behövs: Papper, ritningar och pennor att färglägga med.

Så gjorde vi: Vi letade enkla ritningar på nätet på olika modeller att vika. Med dessa ritningar utskrivna och en stor bunt kopieringspapper började vi. Vi hade en vuxen vid det stora bordet där vi gjorde planen och det krävdes lite hjälp av oss vuxna i början. Snart började också barnen att hjälpa varandra. De vek flera plan var och gick ut i kapprummet och provade flygbarheten. De bästa färglade de och gjorde mönster på. Vi sparade alla plan som barnen valt ut under veckan och på fredagen hade vi flygplansrace i idrottssalen.

Vi la ut ett långt måttband längs hela långsidan och markerade varje meter med stora koner och varje halvmeter med små koner. Barnen släpptes in och fick träningsflyga med sitt utvalda plan. När alla tränat klart så fick de kasta en i taget och vi räknade koner tillsammans och kollade hur långt varje plan flugit. De fick kasta flera gånger och kolla om det kom längre eller kortare än förra gången.

Reflektioner från pedagoger

Det var en enkel och billig aktivitet som var mycket populär hos eleverna. Alla kunde lyckas göra ett plan som flög bra. De gillade att dekorera dem och flygplansracet var populärt.

Reflektion från elever

Barnen gillade denna aktivitet och alla oavsett ålder tyckte det var lätt och roligt. Det var också häftigt att måla flames på planen tyckte några.

Lgr22

  • Byggande och konstruktion med hjälp av olika material, redskap och tekniker.
  • Matematik som redskap för att beskriva vardagliga företeelser och för att lösa vardagliga problem.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy