Årskurs 7-9

Svenska/Svenska som andraspråk

Skrivregler med övningsuppgifter

Syfte

Lära sig de vanligaste skrivreglerna.

Läraren reflekterar om hur häftet kom till

Under våren 2023 kom jag i kontakt med en vuxen via sociala medier. Hon undrade om jag kunde hjälpa henne. Hon älskade att skriva men hade bara gått några få år i skolan. “Alla de här krumelurerna”, sa hon. “Jag behöver hjälp att förstå hur allt fungerar.” Det visade sig att hon aldrig (trots att hon snart skulle fylla 40 år!) skrivit med punkt eller kommatecken eller använt stora och små bokstäver.  Hon visste ju inte hur skrivregler fungerade, eller vad ett kolon var! Jag blev helt fascinerad över detta, att en vuxen människa kunde ha levt ett halvt liv, utan att ha koll på skiljetecken. Jag bestämde mig för att undervisa henne.

Efter cirka tio lektioner, kunde hon använda de vanligaste skiljetecken i sitt skriftspråk. Jag tänker att uppgifterna som jag skapade funkar att använda i grundskolan och gymnasiet likväl som i vuxenundervisning. Därför skapade jag häftet och delar med mig till er.

Metod – Häftets uppbyggnad och innehåll

I häftet finns underlag för genomgångar med tydliga exempel. Därefter följer individuella övningar. Häftet medföljer som PDF (för utskrift) och Word (som redigerbar fil om du vill ändra och/eller lägga till information och övningar). Övningarna rättas med fördel i helklass – facit medföljer som separat PDF eller Word.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy