Ord

Alla ämnesord

Metod och generella aktiviteter till ord

I samband med presentationen skriver eleven av lärarens anteckningar om ordet på tavlan eller gör egna noteringar samlade i en liten skrivbok. Skrivandet blir ett sätt att lära och boken en dokumentation av årets alla ord. Andra aktiviteter kan vara att:

  • Skriva ordet i singular och plural, samt obestämd och bestämd form. Använd SAOL på svenska.se för att hitta alla former.
  • Uppmana eleverna att använda ordet under en vecka. Avsluta med att eleverna delger varandra sina erfarenheter.
  • Spana efter ordet i tidningar och på TV. Eleverna berättar fortlöpande om sina iakttagelser, till exempel vid morgonsamling eller lektionsstart.
  • Intervjua någon om var, när och hur ordet används.
  • Rita en bild av ordet.
  • Genomföra quiz med jämna mellanrum för att repetera ordens betydelse: Para ihop rätt ord med rätt förklaring.
  • Förhöra varandra på månadens, terminens och läsårets ord. Använd dokumentationen i skrivboken som underlag.

Det finns många andra sätt att undersöka och lära sig nya ord på, exempelvis att läsa, höra och skriva ett ord flera gånger, läsa det i en aktuell kontext, dela upp ordet i mindre betydelsebärande enheter, läsa orden precis före eller efter i texten, slå i en ordbok, plugga in ordet som en glosa eller få veckans ord i läxa. Här finns ytterligare några förslag på hur ”Dagens ord” kan iscensättas:

Dagens ord, Karin Herlitz
Språknytt, Fredrik Sandström
Tolka ordspråk, Ulrika Hansén
Dagens mini, Kerstin Dahlin
Ordjakt, Emma F Carlström

Kommentarer

  • Lisa madsen skriver:

    Bra idéer!
    Jag har själv genomgått 2 hjärnoperationer pga min epilepsi så både minnet och det verbala har försämrats, men fått dodkänt i svenska A,B och C. Det som gör att jag ändå kan lära mig är framförallt att hitta olika sätt där den högra sidan av hjärnhalvan kommer till användning. När jag läser så skapar jag bilder i huvudet, så texten fastnar i huvudet och flyger inte ut lika snabbt genom andra örat. X-D
    Mvh 89:a


Läs vår personuppgiftspolicy