Årskurs 4-6

Engelska

Walk and talk

Syfte

Walk and talk är en perfekt uppgift som tränar flera olika förmågor i engelska samtidigt som aktuella ämnen kan tas upp i samtalen. Förmågan att uttrycka sig i tal tränar eleverna på hela tiden.

Läraren reflekterar

Jag tänker lägga in aktiviteten som en återkommande punkt på schemat så att det till slut känns naturligt och avdramatiserat att samtala på engelska. När de har vant sig kommer jag att lyfta samma ämnen i större grupper för gemensamma diskussioner men då är eleverna redan bekväma med både ämnet och språket eftersom de har tränat i par redan.

Så här gjorde vi

Under engelsklektionen gick vi ut på gården och hade ”Walk and talk” i ca 30 min. Eleverna fick själva göra gruppindelningen utifrån ”hitta någon du känner dig trygg att prata engelska tillsammans med”. De delade upp sig i par eller i grupper om tre. Jag har haft eleverna i flera år nu och vet att de kan göra denna indelning under eget ansvar, men detta måste du som lärare kanske styra upp så att alla hittar en kamrat.

Det var samma grupper under hela passet men samtalsinnehållet varierade. Eleverna fick ett ämne att samtala om av mig som de diskuterade under en promenad. När de tömt hela förrådet kom de och hämtade ett nytt samtalsämne.

Lgr 11 Förmåga

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Centralt innehåll

Ämnesområden som är välbekanta för eleverna. Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, händelser och aktiviteter.

Kunskapskrav (åk 6)

I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhang. I muntlig och skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation

Kommentarer


Läs vår personuppgiftspolicy