Fritidshem

Lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse

Föregående tips Nästa tips

Tre i rad

Syfte

Det här är rörelseglädje med full fart och samtidigt ett enkelt spel. Kombinationen med tävling, spel och rörelse är en kul aktivitet, tycker många elever. Vill man inte springa tar de den lugna varianten.

Metod

Material som ni behöver:

  • Nio rockringar
  • Sex koner, tre av varje färg
  • Startlinje av gatukrita, koner eller hopprep

Så här gjorde vi
Vi markerade en startlinje och gjorde två lag bakom linjen. Tio meter bort la vi nio rockringar i en kvadrat och delade ut tre koner till varje lag. På startsignalen springer den första i varje lag fram och ställer sin kon i valfri rockring. Växling till nummer två vid startlinjen som ställer sin kon i valfri rockring. Om ingen fått tre i rad när alla koner är utställda får nästa person i ledet flytta sin kon till ledig ring tills något lag fått tre i rad. Konerna ställs tillbaka vid startlinjen och leken börjar om. Antalet personer i respektive lag är allt från en person och uppåt. När man gjort sitt drag ställer man sig sist i kön och snart är det dags för en ny omgång.

Reflektioner från pedagoger

Lätt att ta fram material och snabb lek som eleverna lär sig fort. Det blir aldrig någon lång väntan i kön på sin tur. Vi har flera gånger hoppat över springandet och bara ställt ut koner och ringar. Det lockar också många barn att spela tillsammans med en kompis på ett väldigt stort tre i rad.

Reflektion från elever

Eleverna springer och leker med ett leende. Det är enkla regler så många vill vara med. Det går också fort så många hinner vara med även om de har en kort rast.

Lgr 11

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt.
Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.

Kommentarer


Läs vår personuppgiftspolicy