Fritidshem

Lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse

Föregående tips Nästa tips

Strutfotboll

Syfte

En lek där ålder inte spelar någon roll och antalet deltagare kan vara allt från två till 20. Eleverna kan också komma och gå eftersom leken går fort och snart kan börja om igen. Spelet bygger en del på slump och det blir därför inte så viktigt att vinna! Aktiviteten brukar locka fram många skratt!

Metod

Detta behöver ni: Pappersstrutar, en plan och en fotboll.

Så här gör man
Eleverna delas upp i lika antal så att det bildas två lag. Varje elev får en strut var som de håller för ansiktet. Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun och försöka ”hitta” bollen och göra mål.

Reflektioner från pedagog

Lätt att ta fram materialet och går snabbt att utföra. Positivt är att eleverna lär sig fort och att man inte behöver vänta så länge på sin tur då matcherna inte är så långa. Varje match håller på i fem minuter så många elever får chansen att vara med på rasten. Leken förenar över åldersgränser där de äldre kan hjälpa och förklara. Detta leder i att både självförtroende och självkänslan stärks.

Reflektioner från elever

Eleverna gillar den här leken och hur kul de har. Denna aktivitet är bland de mest populära och genererar så otroligt mycket skratt. Eleverna gillar att den går fort och de kan vara med även om de bara har en kort rast.

Lgr22

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt.
Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy