Årskurs 4-6

Historia

Föregående tips Nästa tips

Tidslinjen 100 år bakåt i tiden

Syfte

Förstå vad en tidslinje är och vad den kan användas till, samt ge exempel på hur olika människor levde förr i tiden.

Läraren reflekterar

Jag har lovat att vi ska lyssna på The Beatles och Elvis. Tillsammans med musiken, samtalen som förs kring bilderna, läxan och uppgiften om uppfinningar skapas förståelse för hur det var att leva på 30-talet eller 50-talet eller något annat årtionde. Eleverna tycker att det är roligt!

Metod

Som en introduktion har eleverna pärlat var sin tidslinje med olika färger för olika årtionden. Sen var det dags att börja fördjupa kunskaperna kring hur det var under de här perioderna. Vi började med att titta i gamla fotoalbum; ett från min mans mormorsbarndom (det vill säga från 20-talet) och från min barndom sent 70-tal. Hur var det på den här tiden? Hur såg mammor och pappor ut? Möbler, tapeter och bilar?

Efter det fick eleverna i gruppen en hög med bilder. En bild från varje årtionde och de skulle samtala om i vilken ordning korten skulle ligga. Vilket var det äldsta? Vilket var modernast? Eleverna fick träna den muntliga interaktionen. Träna på att argumentera, resonera, kommunicera och samarbeta.

Eleverna satte bilderna i ordning tillsammans och de fick förklara hur de tänkt. Vi tittade på bilderna och tränade på att beskriva hur kläderna såg ut under tidsperioden. Tillsammans byggde vi en tidslinje på tavlan. Några elevkommentarer: Vilka ljusa färger, ser lite disco ut, lite puffigt och coola jeans.

Tidslinje - Visa en bild av historien för yngre barn

En rolig läxa – Hur det var förr i tiden

De har också haft i läxa att intervjua farmor, farfar, mormor eller morfar om hur det var förr. Genom sina frågor ska de få mer kunskap om hur skolan var under deras uppväxt, kristendomens roll, tekniska saker och jämföra nu och då. Intervjuerna redovisades i mindre grupper och tillsammans i helklass fyllde vi på tidslinjen med ny kunskap.

En uppfinning från förr

Utifrån dessa förkunskaper och en sexfältare skulle eleverna nu fundera kring någon uppfinning och ta reda på när den uppfanns, när den kom till Sverige, vem som uppfann den och vilken betydelse den fick. De fick välja vilken uppfinning de ville och googla det de skulle ta reda på. De jobbade i par och var återigen tvungna att komma överens, kommunicera och samarbeta. Det är inte lätt att förstå allt som står till exempel på wikipedia och andra sajter, men med frågorna som stöd gick det bra.

Att skriva en faktatext

Nästa lektion skriver eleverna en text utifrån sin sexfältare. Vi lyfter hur viktigt det är med källkritik. Eleverna fundera över om de uppgifter vi googlat fram verkligen kan stämma. Är det rimligt? Vi sätter upp deras tankar på vår tidlinje och funderar igen. Sitter ”våra” uppfinningar i rätt ordning? Annars kanske vi måste kolla upp uppgifterna igen.

Lgr22 Syfte

Utveckla kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer.

Centralt innehåll

Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Kriterier för bedömning av kunskaper

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska och historiska förhållanden, samhällsförhållanden och religiösa traditioner. Eleven beskriver likheter och skillnader samt orsaker och konsekvenser i sammanhang som är relevanta för ämnena.

Kommentarer


Läs vår personuppgiftspolicy