Årskurs 4-6

Rastverksamhet

Föregående tips Nästa tips

Spiken

Syfte

Skapa en rolig rastaktivitet i en trygg miljö där alla kan delta! Det här är en aktivitet som tränar elevernas förmåga att fokusera, koncentrera sig och sikta! Det är en aktivitet där ålder inte spelar någon roll och antalet deltagare kan vara allt från två till 20. Eleverna kan också komma och gå eftersom leken går fort och snart kan börja om igen.

En rastaktivitet av Magnus Cederlöf

Metod

Detta behöver ni: Hammare, spik och en bräda (eller något annat att slå ned spiken i).

Så här gör man: Leken går ut på att två elever möts i en duell där man ska slå med en hammare på en spik. Eleverna slår vart annat slag. Den som lyckas så ner hela spiken först vinner.

Läraren reflekterar

Det som är bra med denna aktivitet är att det inte spelar någon roll hur stark och pricksäker man är, utan även hur taktisk och kylig man är! En rolig aktivitet där eleverna får tänka till och vara taktiska. Det är otroligt kul att se att så många vill hjälpa varandra och ge tips . Detta leder till att eleverna stärker både självförtroendet och självkänslan.

Reflektioner från elever

Eleverna gillar den här leken då de verkligen får utmana andra på ett neutralt plan. Det spelar ingen roll hur stor man är, självsäker eller försiktig, alla vill vara med! Många skratt blir det och man pratar mycket om leken efteråt.

Lgr22

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt.
Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy