Årskurs 4-6

Rastverksamhet

Föregående tips Nästa tips

Pusselstafett

Syfte

Att delta i en rolig lek skapar gemenskap och sammanhållning! Det här är en lek där ålder inte spelar någon roll och antalet deltagare kan vara allt från två till 20. Det är således lätt att möta och lära känna varandra över klassgränserna. Eleverna kan också komma och gå eftersom leken går fort och snart kan börja om igen.

Metod

Detta behöver ni: Bokstavspussel, koner och en låda.

Så här gör man: Först delas eleverna in i två lag. Man tar sedan fram två stycken lådor där man lägger bokstäver som annars sitter fast i formen. Man bygger sedan upp en spelplan med de bokstäver som ligger i lådan framför. Nu gäller det att springa fram till lådan och ta en bokstav och hitta rätt ställe att lägga den i.

Lek för fritidshemmet eller en rastaktivitet - Av Magnus Cederlöf

Reflektioner från pedagog

Det är lätt att ta fram materialet och går snabbt att utföra. Härligt att se glädjen hos eleverna när de samarbetar med varandra. Eleverna får tänka till på annat än skolarbetet vilket i förlängningen ger eleverna kraft att prestera bättre på lektionerna. Detta leder även till att eleverna stärker både självförtroendet och självkänslan.

Reflektioner från elever

Eleverna gillar den här leken då de samarbetar för att lösa utmaningarna. Många skratt blir det och man pratar mycket om leken efteråt.

Lgr22

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt.
Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy