Fritidshem

Natur och samhälle

Legohalsband

Syfte

Vi hade legotema på vårt fritidshem och många ville bygga, men inte alla. Då lockade vi med att måla legobilder och att göra halsband med limpistol för att göra något helt annat även om det var legoinspirerat. På detta sätt kunde alla känna sig delaktiga.

Metod

Material som behövs:

 • Siliconform med legomönster
 • Ståltråd att göra öglan med
 • Tång att knipsa av ståltråden med
 • Limpistol och limstavar
 • Paljetter och glitter om man önskar
 • Läderrem eller liknande till själva halsbandet

Så här gjorde vi
Vi klippte till ståltråden i ca två cm långa bitar och böjde dem som ett U. Vi la dit ståltråden och några valde att lägga dit en paljett. Fyll sedan hålet i formen till brädden med lim. Ha gärna tången till hands om ståltråden ramlar i eller något så att ingen stoppar dit fingrarna för limmet är väldigt varmt.

Vill man ha gitter i kan det vara bra att lägga lite lim i botten på hålet först, sen glitter och sen fylla med limmet. Låt sedan nästa elev göra sitt hänge till halsbandet och när alla hålen är fyllda så är det bara att vänta en stund tills limmet blir kallt och hårt.

Reflektioner från pedagoger

Det gick åt många limstavar och det var lite pilligt. Men halsbanden blev så fina och eleverna var så nöjda. För en del elever var det första gången de limmade själva med limpistol och för andra var det något de gjort förut. Vi hade en vuxen på plats hela tiden för att se till att ingen brände sig på det heta limmet.

Vi provade också att göra dem i lera för att göra kylskåpsmagneter, men det tog väldigt lång tid för dem att torka. Nästa gång väljer vi gips om vi vill göra kylskåpsmagneter.

Reflektion från elever

Eleverna gillade verkligen att göra dessa halsband. De ville gärna ha en paljett i eller lite glitter så att deras blev unik. De uppskattade att de fick göra allt själva. Det gick förhållandevis snabbt, vilket gjorde att de fick ta med sig sitt legohalsband hem samma dag och det uppskattades.

Lgr22

Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
Byggande och konstruktion med hjälp av olika material, redskap och tekniker.

Kommentarer

 • Patrik Sjölander skriver:

  Hej! Jättefina halsband. Jag undrar var ni köpt gjutformen?
  Mvh Patrik

  • Ann-Sofie skriver:

   Vi köpte den i en leksaksbutik för ett antal år sedan. Den är för att göra isbitar i 🙂 har liknande hemma som jag hittat på nätet.


Läs vår personuppgiftspolicy