Årskurs 7-9

Svenska/Svenska som andraspråk

Instagraminlägget – Prinsessan och mördaren

Syfte

Efter avslutad läsning av Prinsessan och mördaren lever sig eleverna in i bokens handling genom att träda in i en av bokens roller. Upplägget kring boken finns här.

Läraren reflekterar

Eleverna tyckte väldigt mycket om boken, i synnerhet de som annars inte tycks gilla att läsa, och jag upplevde att de uppgifter jag använde gav oss väldigt fina möjligheter att träna såväl läsförståelse som samtals- och presentationsteknik. Den avslutande uppgiften att skapa ett fejkat Instagraminlägg som en av karaktärerna i boken gjorde stor succé och kan varmt rekommenderas till vilken bok som helst!

Skapa ett fejkat Instagraminlägg

Nu är din uppgift att skapa ett Instagraminlägg som om du vore en av personerna i boken. Välj en bild (ta egen eller sök på bilder som är tillåtna att använda) och skriv en text som har stöd i bokens handling. För att skapa inlägget använder du följande sida: https://zeoob.com/generate-instagram-post/

Sidan är full av reklam och länkar som du inte behöver klicka på. För att skapa ditt inlägg använder du dig av spalten till vänster på sidan (se bild nedan), därefter trycker du ‘Save’ och sedan ‘Download as image’ (se bild). 

Du kommer att få presentera ditt inlägg för klassen och motiverar då ditt val av motiv, antal följare, text och eventuella kommentarer. 

Exempel

LGR 11 Förmåga

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Centralt innehåll

Texter som kombinerar ord, bild och ljud och deras språkliga och dramaturgiska komponenter.

Kunskapskrav (årskurs 9)

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation,  välutvecklad
textbindning, 
samt väl funderande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. 

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy