Årskurs 4-6

Svenska/Svenska som andraspråk

Föregående tips Nästa tips

Gunde Svan som ursprungsamerikan

Syfte och läraren reflekterar

Ni är säkert många som följer Gunde Svan som ursprungsamerikan på Instagram. Ibland behöver man göra något lättsamt, mellan två längre projekt… eller så blir lektionen förkortad från 60 minuter till 20 på grund av nationella prov … eller så har man bara en lektion istället för tre under en vecka. Tidsfördriv. Men varför inte då passa på att göra något roligt och språkutvecklande? Det är även ett bra tillfälle att prata om de föreställningar som vi har av den amerikanska ursprungsbefolkningen och ord som är mer eller mindre lämpliga i olika sammanhang. Läs mer här: Är ordet indian olämpligt?

Metod

Jag visar eleverna några av mina favoriter:

Ulf Lundell som prinsessan Estelle
Chewbacca i jeansjacka
Glenn Hysén som tandfen
Eric Saade med hink och spade
Jarl Kulle i kebabrulle

För att komma på idéer kan man mata in ord i ett rimlexikon, t ex RimlexikonKjells rimlexikon och DbLex. Jag visar eleverna hur man enkelt kan skapa collage med lassofunktionen (funkar både på PC och Mac) och/eller Alfafunktionen (i Pages och Keynote), men det går ju lika bra att klippa och klistra ”på riktigt”. Jag väljer några lärare på skolan och visar hur bilder och texter kan kombineras i Canva eller ett vanligt ordbehandlingsprogram med textrutor. Ett exempel där ursprungsbilden är hämtad från Stockholmskällan:

Lgr 11 Förmåga

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Centralt innehåll

Texter som kombinerar ord, bild och ljud och deras språkliga och dramaturgiska komponenter.

Kunskapskrav (årskurs 9)

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy