Fritidshem

Lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse

Föregående tips Nästa tips

Duellen

Syfte

En snabb och lätt lek. Leken går att komma och gå till under en rast. Yngre barn kan köra mot äldre barn på lika villkor.

Metod

Vi har valt att måla en träskiva med två händer på vardera sidan samt fem cirklar på mitten. Vi har fyllt fem flaskor med vatten och lite flaskfärg i olika färger. Leken kan varieras och istället vara fem olika djur, fordon eller något annat.

Barnen står på var sin sida och lägger sina händer på handavtrycken. En person står på sidan och säger en färg (eller det man duellerar om) och det gäller att först ta rätt. Först till tre poäng vinner och nya par ställer sig vid handavtrycken.

För att göra fler varianter kan man säga färgerna på engelska eller säga hur djuret låter.

Exempel

Reflektioner från pedagoger

En enkel och populär lek som leks av barn i olika åldrar. Eleverna kan komma och gå utan att det påverkar leken. Eleverna tycker ofta det är lika roligt att säga färgen som att vara med i själv duellen. Det går bra att köra den var som helst som på ett bord eller liknande, eleverna har då händerna bakom ryggen.

Reflektion från elever

Eleverna på vår skola gillar verkligen den här leken. De tar snabbt över leken och kommer på nya varianter av hur de säger.

Lgr22

Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas. Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.

Kommentarer


Läs vår personuppgiftspolicy