Ord

Alla ämnesord

Legend

Ordet betyder: helgon­berättelse, sägen (SAOL, 2015). Mer om ordet på svenska.se

Om ordet

Ordet finns belagt sedan 1540 och kommer av medeltidslatinet legen´da som betyder samling av helgon­berättelser (SO, 2021).

Legender kan härledas till den muntliga berättartraditionen. Till skillnad från sagor anses legender ha en viss sanning i sig. Händelserna som återberättas är kopplade till en specifika tider och platser. Människorna anses ha funnits på riktigt och är välkända. Legender berättar ofta om religiösa underverk, människor som är troende eller genomgår religiösa omvändelser. Särskilt i det katolska Europa utvecklades legenden till en stor genre. Kristuslegender av Selma Lagerlöf utgavs 1904. Det är en samling berättelser om Jesus barndom. Boken var tänkt som en barnbok om kristendomen.
Källa: https://litteraturbanken.se/red/skola/pdf/Legender.pdf

Betydelsen har vidgats till att avse fantastiska berättelser i allmänhet. Under 1900-talet började man tala om personer som legender, i betydelsen att en persons liv var som en hjältesaga. Man säger också att en person är en levande legend, om en persons fantastiska livsberättelse som pågår just nu.
Källa: https://frageladan.isof.se/visasvar.py?svar=56255 

Det finns skillnader mellan legend och myt. Legender har ofta en förankring i historien, medan myter vanligtvis är rotade i religiösa eller kulturella traditioner. Legender tenderar att bevara minnet av verkliga personer eller händelser. Myter förklarar ofta universella frågor och världsbilden i en kultur. Legender kan ha en viss grad av historisk sanning, medan myter ofta är mer fantasifulla och fokuserar på gudar, hjältar övernaturliga händelser.

Exempel där ordet förekommer

Lucia – Legend, myt och fakta
S:t Göran och draken
The Legends of King Arthur
Legender

Metod och generella aktiviteter

I samband med presentationen skriver eleven av lärarens anteckningar på tavlan eller gör egna noteringar samlade i en liten skrivbok. Skrivandet blir ett sätt att lära och boken en dokumentation av årets alla ord.
Förslag på generella aktiviteter om ord finns här

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy