Ord

Alla ämnesord

Myt

Ordet betyder: fantastisk berättelse om gudar el. sago­hjältar; upp­diktad historia; van­föreställning (SAOL, 2015). Mer om ordet på svenska.se

Om ordet

Ordet finns belagt sedan 1797 och kommer av grekiskans my´thos som betyder berättelse (SO, 2021).

En myt är en berättelse som förklarar världens, naturens och människornas existens eller tillvaro. De tillkom före skrivkonsten och överfördes muntligt. Flera myter bildar en mytologi. Samlingen av myter förklarar varför världen, naturen och människan ser ut som den gör. Myterna ger också svar på fenomen som behöver en förklaring, till exempel liv och död.

Alla mytologier har en skapelsemyt som går tillbaka till tiden före skapelsen då kaos rådde. I skapelsen bringar en eller flera gudar ordning.

Myter och mytologier hör också samman med religioner som inte finns kvar, till exempel egyptisk, grekisk, romersk och fornnordisk religion (asatro). I dessa religioner var myterna viktiga.
Källa: https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/myt-och-rit#

Det finns skillnader mellan legend och myt. Legender har ofta en förankring i historien, medan myter vanligtvis är rotade i religiösa eller kulturella traditioner. Legender tenderar att bevara minnet av verkliga personer eller händelser. Myter förklarar ofta universella frågor och världsbilden i en kultur. Legender kan ha en viss grad av historisk sanning, medan myter ofta är mer fantasifulla och fokuserar på gudar, hjältar övernaturliga händelser.

Exempel där ordet förekommer

Nordisk mytologi
Skapelsen
Herakles liv och stordåd
Gudarna som styrde egyptiernas liv

Metod och generella aktiviteter

I samband med presentationen skriver eleven av lärarens anteckningar på tavlan eller gör egna noteringar samlade i en liten skrivbok. Skrivandet blir ett sätt att lära och boken en dokumentation av årets alla ord.
Förslag på generella aktiviteter om ord finns här

Fler elevaktiviteter

RELIGION: Läs om en myt. Skriv stödord. Lär dig att återberätta myten.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy