Årskurs 4-6

Bild

Föregående tips Nästa tips

Världen med mosaik

Syfte

Skapa en gemensam kartbild av världen med återbruk av gamla tidningar. Passar perfekt i ett ämnesövergripande arbete med SO.

Läraren reflekterar

Vi fick kalla in lite förstärkning i form av gamla elever mot slutet, men klar blev den! Så grymt jobbat av alla! Det är något speciellt att skapa något tillsammans. Eleverna gillade den stora skalan. Det blev ett perfekt återbruk också. Bra att det var så många trädgårdstidningar i högen!

Förberedelser

Skapa en stor världskarta genom att projicera en bild på ett stort spännpapper. Skarva ihop remsor om det behövs. Rita konturerna med blyerts och fyll i med svart tusch. Bra kartor finns här: World map collection The world map vector The World

En världskarta

Metod

Välj vilken kartbild eleverna ska ha som förebild. Prata om vilka färger som ska användas på de olika världsdelarna. Eleverna får därefter sätta igång och leta passande mosaikbitar. Bitarna sorteras i olika färger. Mosaiken limmas fast på kartan.

Riva mosaik

Slutresultatet – Världen i mosaik

Världen i mosaik - En bilduppgift i ämnesövergripande arbete med SO och geografi

LGR 11 Förmåga (kopplingar till årskurs 3)

Skapa bilder med /…/ hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Centralt innehåll

Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten (åk 1-3).
Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage (åk 4-6).

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy