Fritidshem

Natur och samhälle

Föregående tips Nästa tips

Ståltrådshjärtan

Syfte

En aktivitet under temat vänskap på fritidshemmet. Hjärtan är en fin symbol för vänskap och dessa kan man använda för att hänga i fönstret, sätta i blomkrukor eller göra ett halsband av. Eleverna kan göra den till sig själv eller till någon de tycker om.

Jag har tidigare använt denna aktivitet som en del av ett tekniktema med olika saker man kan använda ståltråd till.

Metod

Material som behövs:

  • Ståltråd i olika tjocklek
  • Tång att knipsa av ståltråden med
  • Pärlor av olika slag
  • Garner

Så här gjorde vi
Klipp av önskad längd av den tjockare ståltråden och forma den som ett hjärta. Vill man sätta den i blomkruka tar man en längre ståltråd så att hjärtat får ett skaft. Linda hjärtat med ståltråd eller garn så att trådarna man lindar kors och tvärs inte halkar. Om man önskar trär man på pärlor på tråden. Man kan också välja att trä på pärlor direkt på hjärtat innan man fäster ihop det.

Här är några exempel på hur det såg ut när vi arbetade med detta under tekniktemat ståltråd: Nytt teknikprojekt och Ståltrådsprojekt.

Reflektioner från pedagoger

Ett kul och enkelt skapande tillsammans med eleverna. Det tar ca en timme att göra ett vänskapshjärta i ståltråd och de klarade allt själva (några med lite stöd) vilket var kul. Vi passade på att prata lite om vänskap medan vi satt runt bordet och gjorde hjärtana. Vi valde att göra hjärtan utan skaft den här gången och vi hängde dem i taket på fritids för att sprida lite extra vänskap vilket blev väldigt fint.

Reflektion från elever

Eleverna tyckte det var kul och lagom krångligt. De kunde bli klara med hjärtat samma dag och det uppskattade de. Det var lite pilligt men inte svårt. De var väldigt nöjda med sina hjärtan.

Lgr22

Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig.
Byggande och konstruktion med hjälp av olika material, redskap och tekniker.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy