Årskurs 1-3

Bild

Föregående tips Nästa tips

Skyskrapor med varma och kalla färger

Syfte

Färglära – varma och kalla färger.

Läraren reflekterar

En rolig övning som resulterar i snygga och färgsprakande bilder. Dessutom får vi med perspektiv på köpet! Och det var inga problem för barnen i min trea!

Metod

Vi pratade om varma och kalla färger. Vad gör en färg varm respektive kall? Mängden röda och blå pigment i en färg påverkar känslan i färgen. Mycket röda pigment gör att det drar åt det varma hållet och det samma gäller blått och kallt. För att leka lite med färgerna fick barnen skapa en bild med flera fält, som senare ska bli skyskrapor. Sedan fick de välja varma eller kalla toner till att måla sina fält. 

Arbetet med varma och kalla färger fortsätter! Det gällde att hitta flera färger och nyanser inom de varma/kalla färgområdena för att skapa en maffig bild av sina skyskrapor. När husfälten fått sina färger var det dags att fylla i konturerna med svart och även måla på fönster. Vi hann också med att prata om perspektiv – det som står längre bak skyms av det som står längre fram och är lite mindre. Kolla in vad fint det blev!

Arbetsprocessen

LGR 11 Förmåga (kopplingar till årskurs 3)

Skapa bilder med /…/ hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Centralt innehåll

Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund. Framställning av berättande bilder. Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy