Årskurs 7-9

Engelska

Silent viewing

Syfte

Eleverna ska formulera sig muntligt och träna på att kommunicera, att omformulera sig och använda språkliga strategier i ett naturligt sammanhang.

Läraren reflekterar

Att träna språklig interaktion utan att eleverna känner att det blir tvunget är svårt många gånger. Ett sätt att få igång kommunikationen är genom så kallad silent viewing. Det är att titta på filmklipp utan ljud och sedan kan läraren styra elevernas samtal med hjälp av olika aktiviteter. Funkar ofta bra! Eleverna blir aktiva och ”glömmer bort” att de kommunicerar på ett annat språk.

Aktiviteter

  1. Förutspå – om man tittar på en del av sekvensen och sedan gissar vad som ska komma härnäst.
  2. Ordlistor – man skriver ner ord som rör sekvensen och sedan återberättar historien.
  3. Eleverna kan skriva dialogerna och läsa in och göra en text/tal till sekvensen.
  4. Eleverna kan skriva om historien med ett annat slut och sedan dela med varandra.
  5. I grupper kan en elev titta på filmen och sen återberätta för de andra som sitter med ryggen mot (går ju att dela upp så att eleverna tittar en minut var och byter).
  6. Eleverna kan fylla i ord på vissa ställen där ljudet är avstängt –  cloze listening.

Det går ju givetvis bra att bara stänga av ljudet på vilken filmsekvens som helst. Om du vill ha mer förslag på arbetssätt rekommenderar jag denna länk. Förslag på filmklipp utan dialog: Wallace & Gromit, Mr Bean, Paperman, Shoe och Man on the moon.

Lgr 11 Förmåga (kopplingar till åk 9)

Formulera sig och kommunicera i tal (och skrift), använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.

Centralt innehåll

Samtal och diskussioner samt argumentation.

Kunskapskrav

I muntliga och skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande. Eleven formulerar sig även med flyt och viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

Dessutom kan eleven välja och använda sig av väl fungerande strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen och för den framåt på ett konstruktivt sätt.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy