Årskurs 7-9
Svenska/Svenska som andraspråk
Föregående tips Nästa tipsRecitera en dikt steg för steg
Syfte
Lära sig att recitera och bära med sig en dikt (för resten av livet). Förhoppningsvis får eleverna stärkt självförtroende genom att lära sig någonting utantill.
Läraren reflekterar
Detta är en av de roligaste övningarna när man jobbar med poesi. Glädjen när alla eleverna reciterar Karin Boye eller någon annan poets verk är enorm. I exemplet nedan suddas Karin Boyes dikt I rörelse bort steg för steg, men det går såklart att göra likadant med vilken dikt som helst.
Metod
Vi läser dikten tillsammans och samtalar om elevernas tankar om den. Jag fyller i eventuella luckor och förklarar ord och uttryck i dikten. Läs mer här om hur jag introducerade läsningen av I rörelse av Karin Boye.
Vi körläser dikten tillsammans och jag suddar ut ord inför varje läsning. Jag tog bort diktens ord i tio steg så att det inte blir så många ord att komma ihåg i varje omgång. Dessutom får eleverna läsa den många gånger om den suddas bort gradvis, vilket gör att de (oftast) lär sig dikten utantill.
Exempel från läsningens olika omgångar:
Lgr22 Syfte
Utveckla förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.
Centralt innehåll*
Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
Betygskriterier*
Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med god säkerhet. Eleven för också välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.
* årskurs 4-6
Kommentarer