Årskurs 4-6
Svenska/Svenska som andraspråk
Föregående tips Nästa tipsRecensera godis
Syfte
Beskriva och recensera godis med (smak)rikt språk och innehåll.
Läraren reflekterar
Mina elever har skrivit recensioner av olika slag. På alla hjärtans dag recenserades två olika godissorter. Det var en härlig energi i rummet! De satt som riktiga godiskännare och smakade eftertänksamt, diskuterade i sina grupper, beskrev konsistenser, funderade över innehållet och hittade fantastiska liknelser. En studie i hur olika vi upplever smaker blev det också. Tänk att två godisar (varje elev fick en av vardera) kunde ätas så långsamt att de räckte i 40 minuter! Aktiviteten går såklart att genomföras när som helst.
Metod – Uppgiften recensera två godisar

Eleverna fick två godisar var, en av varje, tillsammans med uppgiften. Texten bestod av följande delar:
- En rubrik: Berättar din åsikt om godisbiten.
- En beskrivning av produkten: Utseende, konsistens, storlek, smak.
- Fakta: Innehållet i stora drag, men också viktigt att berätta om det innehåller till exempel nötter, gelatin, gluten eller är sockerfritt. Sådana saker som kan göra någon sjuk eller nödvändigt att veta för någon med specialkost eller allergi.
- Ett omdöme: Beskriv varför ni tycker som ni gör. Var sakliga och ärliga, men försök att framstå som balanserade och nyanserade i era omdömen. Är ni väldigt negativa, försök hitta något positivt också och tvärtom.
- Sätt ett betyg: Använd en skala 1-5 där 1 är uselt och 5 är toppen!
Skrivtips: Använd gärna humor och liknelser i era recensioner. Exempel:
Den här glassen är så god och len att den får mitt hjärta att smälta som smör i solsken.
Vill ni äta något sämre än det här så kan ni börja leta efter ruttna bananer i sophinken.
Lgr22 Syfte
Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.
Förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.
Centralt innehåll*
Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag.
Betygskriterier*
Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.
* årskurs 7-9
Kommentarer