Årskurs 7-9

Slöjd

Föregående tips Nästa tips

Popcornburken

Syfte

Fixa en burk till filmkvällen! Tekniker: Mäta, markera, såga, borra,  putsa, sy.

Läraren reflekterar

Mall medföljer som PDF nedan. Anpassa storleken på din utskrift så att den passar storleken på burken eller rita en helt egen mall.

Metod

Material: Faner som limmas samman till plywood eller färdig tunn plywood, vaxad bomullstråd eller liknande, maskeringstejp
Verktyg/redskap: Kontursåg, pelarborrmaskin, syl, spiralborr, penna, pennstrykmått

Steg för steg:

Lgr 11 Förmåga

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter.

Centralt innehåll

Metall, trä och textil, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Handverktyg, redskap och maskiner hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar och hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Kunskapskrav

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precisionEleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som du själv har sökt upp.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy