Årskurs 7-9
Svenska/Svenska som andraspråk
Föregående tips Nästa tipsPoesi med gosedjur
Syfte
Att berätta och skriva om något angeläget. Att uttrycka tankar utifrån någon annans perspektiv.
Metod – Förberedelser
Jag bad eleverna att ta med varsitt gosedjur (som de hade som barn eller något nuvarande) på en klassresa. Väl på plats så hittade vi en fin häll vid en sjö och böljande berg i fjärran. Det går såklart bra att välja en fin plats i skolans närområde.
Presentera gosedjuret
Vi inledde passet med att sätta oss i ring och presentera våra gosedjur för varandra. Jag började genom att berätta om ett gosedjur jag fått för länge sedan av en släkting. Jag berättade om ålder, namn och lite vad gosedjuret hade betytt för mig. Eleverna fortsatte i ringen att berätta om sina egna och jag fick förvånansvärt många modiga berättelser berättade om gosedjurens betydelse. Några eleverna berättade inför klassen att gosedjuret fortfarande åkte med överallt.
Efter presentationen – Skriv en dikt
Efter presentationen berättade jag att eleverna nu skulle skriva en dikt ur gosedjurets perspektiv genom att sätta sig med gosedjuret någonstans i omgivningarna för att få gosedjuret att betrakta något. Jag berättade om olika typer av dikter och läste upp några naturdikter som förebild.
Jag berättade också att det kan vara bra att utgå från en grundkänsla i dikten. Därför måste vi tänka oss in i gosedjurets förhållande till naturen runtomkring. Känner gosedjuret kanske vördnad, rädsla eller kärlek inför naturen? Eller gosedjuret kanske vill spränga allt?
Läraren reflekterar
Jag uppmanade eleverna att ta uppgiften på allvar och att gå åt sidan för att vara för sig själv tillsammans med gosedjuret. Det är fantastiskt vad det går att få elever att göra! De flesta accepterade uppgiften utan knot. Några få ville inte göra uppgiften och de uppmanade jag att gå och upptäcka naturen eller kanske bara ta den använda timmen för att hoppa omkring mellan rötter och klippor och skriva något om det. Jag ville inte att det skulle bli något kravfyllt prestationsmoment.
Då och då kom elever till mig och visade upp vad de skrivit. Jag gav lite råd och ibland bad jag att få läsa upp högt för de som befann sig i närheten för stunden. Vissa elever sträckte på sig och visade synbar stolthet när jag läste dikterna. Andra ville absolut inte att de skulle läsas upp.
Jag ville inte ta dikterna ifrån dem så jag använde min telefon för att fotografera dikterna och på så sätt har jag dem bevarade. En klar höjdpunkt i min svensklärargärning!
Lgr22 Syfte
Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.
Centralt innehåll*
Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte, mottagare och sammanhang. Talmanus samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Betygskriterier*
Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.
* årskurs 7-9
Kommentarer