Ord

Ord i SO

Föregående tips Nästa tips

Panik

Ordet betyder: (all­män) plötslig bestörtning, besinnings­lös skräck (SAOL, 2015). Mer om ordet på svenska.se

Om ordet

Ordet är belagt sedan 1865 av franska panique med samma betydelse. Ordet härstammar från grekiska panikos´, vilket betyder ”som hör till Pan”. Ordet kan också användas för att beskriva en förmildrad variant av skräck, nämligen mycket nervös stämning; regeringen fick panik och drog tillbaka sitt förslag. I vardagligt tal kan panik användas i betydelsen oro eller brådska; vi har gott om tid på oss – det är ingen panik (SO, 2021). 

Pan var i grekisk mytologi en gud som associerades med skogar, fält, herdar och deras hjordar. Pan brukar gestaltas som en man med lurviga ben och bockfötter. Han sägs fördriva tiden i skogen med att spela på sin flöjt och injaga skräck i människor han möter. Enligt myten skall Pan ha förälskat sig i nymfen Syrinx och förföljt henne. För att undkomma Pan förvandlade sig Syrinx till vass. För att vinna Syrinx skar Pan av vasstråna och band dem till en flerpipig flöjt – panflöjten. Därigenom erövrade Pan henne, och han spelade ofta på henne. Wikipedia

Konstverk där Pan förekommer

Romersk fresk från Pompeji föreställande Pan och Hermafroditos
Michail Vrube, Pan, 1900

Metod och generella aktiviteter

I samband med presentationen skriver eleven av lärarens anteckningar på tavlan eller gör egna noteringar samlade i en liten skrivbok. Skrivandet blir ett sätt att lära och boken en dokumentation av årets alla ord.
Förslag på generella aktiviteter om ord finns här

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy