Årskurs 4-6
Undervisning
Mångkamp
Syfte
Aktiviteter under en skolgemensam friluftsdag eller trivseldag, till exempel under läsårets sista dagar. Ett sätt att organisera aktiviteter för många klasser och elever.
Läraren reflekterar
Den här mångkampsdagen har vi organiserat och genomfört under många år på Gäddgårdsskolan. Den är enkel att variera. Den förutsätter dock hyfsat väder då eleverna går mellan stationerna. Vissa lag kan behöva stöd i medföljande vuxen.
Metod
Klasserna delas in i ett antal grupper med 7-8 elever i varje. Eleverna kommer på ett lagnamn, till exempel 9B: Coolingarna. Vid varje station ska alla elever genomföra olika aktiviteter för att samla poäng till laget. Sammanlagd placering i de olika grenarna avgör vilket lag som vinner.
Varje stationsansvarig planerar, iordningställer material och genomför aktiveteten med alla grupper. Aktiviteten bör gå hyfsat snabbt för alla att genomföra då många lag ska passera förbi. Då lagen har olika antal tävlande måste resultatet vara delbart med antal deltagare. Lagets genomsnittliga resultat, till exempel poäng eller tid, avgör vilken placering laget slutligen får i grenen.
Placera ut stationerna på väl valda ställen och med lagom stora avstånd. Planera antal stationer och avstånd i förhållande till tillgänglig personal och tid till förfogande.
Tilldela varje lag en karta och en startstation. Fördela grupperna jämt över de olika stationerna för att undvika köbildning. Därefter går lagen till stationerna i anvisad ordning.

Poängräkning och prisutdelning
Varje stationsansvarig håller koll på vilken placering varje lag får. I den gemensamma resultatredovisningen anges lagens placering i de olika grenarna. Exempelvis kan laget 9B: Coolingarna placerat sig på följande sätt: 1, 22, 13, 4, 27, 7, 15, 2, 9, 12 och får då totalpoängen 112. Det lag som har lägst (placerings)poäng vinner! Vinnarlaget har vi korat i samband med avslutningen då laget mottagit ett symboliskt pris och folkets jubel!
Förslag på grenar
- Boll i hink
- Freesbegolf (till exempel träffa ett träd)
- Golf (slå bollen i ett ”hål, till exempel en rockring)
- Spik i plankan (slå ned ett antal spikar med så få hammarslag som möjligt)
- Säckhoppning
- Kasta stövel baklänges (mellan benen och över ryggen)
- Kims lek
- Gissa vikten på ett antal föremål
- Gissa antal i burkarna
- Ordbildning: Skapa ord av ett ord, till exempel ”sommarlov”
Kommentarer