Årskurs 1-3

Matematik

Föregående tips Nästa tips

Las Vegas – multiplikationsspelet

Syfte

Att eleverna ska bli förstå multiplikation och automatisera multiplikationstabellerna. Dessutom får eleverna lära sig något om sannolikhet.

Läraren reflekterar

Alltid kul att spela spel och ännu roligare blir det när man lär sig. Det här är ett spel som eleverna brukar uppskatta väldigt mycket. Extra intressant blir det när eleverna får fundera på lämpliga strategier och se hur utfallen blir.

Förberedelser

Materiel: Två tärningar, 1-6, spelplan, 10 marker av en färg, 10 marker av en annan färg. Anmärkning: Tärningen på bilden visar en sexa (ej att förväxlas med en nia). Eleverna spelar i två lag, till exempel röd och grön som i exemplet nedan.

Regler och spelets gång

Först ska laget komma överens om vilka tal som ska satsas på. Eftersom det handlar om multiplikation är det produkten av de två tärningarnas värde som talen på spelplanen avser. Laget får satsa hur många marker de vill på varje ruta. När båda lagen är klara och har lagt ut sina 10 marker på spelplanen får det första laget slå båda tärningarna.

Laget räknar ut produkten av de två tärningarna, exempelvis om den ena tärningen visar 3 och den andra 6 blir produkten 18. Om laget har satsat en (eller flera) marker på 18 får de ta bort en av de marker som de har satsat på talet 18. Sedan går turen över till det andra laget. Den som först har samlat tillbaka sina marker har vunnit!

Att tänka på (för eleverna)

Finns det någon bra strategi? Sannolikhet? Låt eleverna fundera och testa olika strategier för att se hur utfallet blir.

Lgr 11 Förmåga

Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.

Centralt innehåll

Slumpmässiga händelser i experiment och spel.

Kunskapskrav

Eleven kan använda huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-20. Eleven kan föra och följa matematiska resonemang om val av metoder och räknesätt samt om resultats rimlighet och slumpmässiga händelser.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy