Årskurs 7-9

Svenska/Svenska som andraspråk

Kreativt skrivande med orden ur texten

Syfte

Att inspireras av en författare, samt upptäcka och omfamna ord. Använda författarens orden i egna texter.

Läraren reflekterar

En stund efter att uppgiften introducerats påkallar en elev min uppmärksamhet: ”Jag vill bara visa vad jag skrev”. Eleven är bubblande glad över orden han har använt och innehållet han har formulerat. När elever upptäcker glädjen i att använda ord och formulera sig är det roligt att vara lärare!

Metod

Vi läser Trollkarlens hatt av Tove Jansson. I första kapitlet vaknar Mumintrollet och upptäcker att Snusmumriken inte ligger i sin säng:

Trollkarlens hatt Tove Jansson

Efter läsningen av första kapitlet undersöker eleverna några ord, bland annat de rödmarkerade ovan. Vi tar reda på vad de betyder, skriver om meningarna och försöker skapa nya där orden ingår i helt andra sammanhang. Därefter får eleverna en liten skrivuppgift där de ska försöka fånga stämningen i bokens inledning … det nyvakna, nyfikna och nya … och kontrasterna mellan den kalla vintern som varit och ljumma våren som kommit.

En liten skrivuppgift – Instruktion till eleverna

Du sitter just nu och pluggar i ditt rum eller kanske i köket. Skriv en kort text om något som du hör utanför ditt fönster!
Du går dit, öppnar fönstret och ser … ja, vad då?
Orden tassa, hala och fnatta ska ingå. Skriv 5-10 meningar under valfri rubrik.

Ett elevexempel

Filip sitter i köket och pluggar. Han går och öppnar ett fönster nära köksbordet för att ta lite frisk luft. Han sticker ut huvudet i den svala vårluften. Han ser de inte så glada molnen på himlen, vilket leder hans blick ner mot de nakna vårträden. De måste frysa, tänker han. Gräset är lite små grönt, precis som det alltid är på våren. Ute på gräset fnattar en liten pojke runt. Bredvid gräsmattan står, vad Filip tror är mamman till pojken med en barnvagn. Pojken verkar också ha en lille bror med myror i brallan, för han försöker hala sig ur barnvagnen. Filip lägger märke till en äldre dam lite längre bort, hon har en hund som tassar omkring henne. Han hälsar på damen som skiner upp i ett leende. Så gör också Filip.

Det finns några småfel i texten (särskrivning, satsradning och kommatering) som eleven kan fortsätta att arbete med, men betraktat som ett utkast tycker jag att eleven har lyckats med att fånga stämningen i Tove Janssons text och omsatt den i en fin liten solskenshistoria. Våren är här!

Lgr22 Syfte

Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

Centralt innehåll*

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Betygskriterier*

Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.

* årskurs 7-9

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy