Ord

Ord i SO

Föregående tips Nästa tips

Karantän

Ordet betyder: isolering av människor el. djur vid ett lands gräns för att förhindra smitt­spridning (SAOL, 2015). Mer om uttrycket på svenska.se

Mer om uttrycket

Ordet är belagt sedan 1687 och kommer av franska quarantaine som betyder ”fyrtio­tal; fyr­tio dagar; karantän.” Det franska ordet kommer i sin tur av italienskan. 40 dagar var den spärr­tid för de som miss­tänktes vara pestsmittade (SO, 2021).

Tanken att särskilja sjuka människor från friska har dock funnits längre än så. Redan i Gamla testamentet (tredje Mosebok, kapitel 13) nämns att patienter med misstänkt lepra skulle låsas in i sju dagar. Fanns misstanken om sjukdom kvar blev det ytterligare sju dagar. Digerdöden kom till Europa 1347 och spred sig snabbt från hamnarna på Sicilien till närliggande områden i Medelhavet och därefter vidare genom centrala Europa. Pesten nådde Sverige 1350. Nära 30% av Europas befolkning dog, och det dröjde ända till 1894 innan man kunde fastslå att den spreds bakteriellt via fripassagerande råttor ombord på skeppen.

Jacob av Padua, läkare i Ragusa (nu Dubrovnik), trodde tillsammans med styrande i staden att smittan spreds i luften. Han var övertygad om att smittan kom med skepp utifrån. För att förhindra smittspridning antogs en lag 1377 om 30 dagars isoleringen för resenärer och varor. Besökare och handelsvaror var tvungna att leva isolerade i 30 dagar innan de släpptes in i staden. Denna åtgärd spreds sig snabbt till omkringliggande städer. I Marseille bestämdes 1383 att isoleringsperioden skulle förlängas till 40 dagar då man ansåg att 30 dagar inte var tillräckligt. Perioden fick namnet ”qua­rantino” efter ”quaranta” (fyrtio på italienska).

Under våren 2020 drabbades världen av pandemin Covid-19. Mer än hälften av jordens befolkning tvingades till inskränkningar i sin rörelsefrihet. I medierna användes dagligen begrepp som hemkarantän och självisolering.
Källa: Karantän betyder egentligen 40 dagars väntan

Exempel på karantän och smittor

The Triumph of Death, Peter Bruegel den äldre, 1562
The Sick Child, Edward Munch, 1885-1886
Nyordslistan 2020: självkarantän

Metod och generella ativiteter

I samband med presentationen skriver eleven av lärarens anteckningar på tavlan eller gör egna noteringar samlade i en liten skrivbok. Skrivandet blir ett sätt att lära och boken en dokumentation av årets alla ord.
Förslag på generella aktiviteter om ord finns här

Fler elevaktiviteter

HISTORIA: Läs och skriv om en pandemi, till exempel digerdöden eller spanska sjukan. SO-rummet om pandemier
BIOLOGI: Läs och skriv om hur pesten spreds. Folkhälsomyndighetens sjukdomsinformation
SVENSKA: Skriv en dystopi om en smitta som sprider sig och orskar Civilisationens undergång.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy