Ord
Ord i svenska
Föregående tips Nästa tipsJag kom, jag såg, jag segrade
Uttrycket används när någon vill framhäva hur snabbt och enkelt det gick att vinna eller nå stor framgång. Wikipedia
Om uttrycket
Veni, vidi, vici är ett latinskt uttryck som Julius Caesar lär ha uttalat efter sin seger över kung Pharnaces II av Pontus i slaget vid Zela i Pontos år 47 f.Kr. Veni, vidi, vici brukar översättas ”jag kom, jag såg, jag segrade”.
Uttrycket hjälpte Caesar att stärka sin position i Rom och påminna den ständigt oppositionella senaten om hans överlägsenhet på slagfältet. Vid den här tiden var Rom mitt uppe i ett inbördeskrig mellan den döde Pompejus anhängare och Caesar. Pompejus hade åtnjutit stor prestige som fältherre tack vare sina tidigare segrar mot kung Mithridates VI Eupator av Pontus. Julius Caesars enkla seger över Mithridates son Farnaces II kom att kasta en skugga över Pompejus bedrifter, och Caesars anhängare gjorde gällande att det var en stor skillnad att kriga mot fruktade barbarer i norr än mot veka österlänningar. Wikipedia
Exempel där uttrycket förekommer
Sveriges Radio: Jag kom, jag såg, jag segrade om citatets krigiska ursprung
Yle Sport: Jag kom, såg, jag segrade – Zlatan Ibrahimovich lämnar Galaxy
The Hives: Veni Vidi Vicious
Metod och generella aktiviteter
I samband med presentationen skriver eleven av lärarens anteckningar på tavlan eller gör egna noteringar samlade i en liten skrivbok. Skrivandet blir ett sätt att lära och boken en dokumentation av årets alla ord.
Förslag på generella aktiviteter om ord finns här
Fler elevaktiviteter
HISTORIA: Lär dig bakgrunden till uttrycket så att du kan återberätta ursprunget. Stödord till förfogande:
- slaget vid Zela i Pontos år 47 f.Kr
- Julius Caesar
- kung Pharnaces II av Pontus
- Caesars position i Rom
SVENSKA: Uttrycket har använts av flera idrottsmän, till exempel Zlatan. Här är ytterligare ett exempel: Han kom, han såg, han segrade. Skriv ett sportreferat om en fiktiv eller riktig match där DU spelar huvudrollen. Skriv om dig själv i tredje person (såklart).
Kommentarer