Årskurs 7-9

Svenska/Svenska som andraspråk

Föregående tips Nästa tips

I rörelse, Karin Boye, och fotbolls-VM 1994

Syfte

Eleverna får en liten skärva av det svenska kulturarvet, svensk idrottshistoria och kanske en begynnande kärlek till poesi.

Läraren reflekterar

Eleverna tycker om att lyssna på historier. Detta är en fantastisk sådan. Dels handlar den om den svenska fotbollsframgången 1994, dels om hur Sveriges förbundskapten motiverade spelarna på ett mycket oväntat sätt, nämligen genom att recitera Karin Boye!

Metod

Jag berättar för eleverna om fotbolls-VM 1994. Sen nämner jag att Sveriges förbundskaptenen Tommy Svensson inför åttondelsfinalen läste en dikt av Karin Boye för spelarna. Vi lyssnar på ett radioklipp om händelsen:

Vi läser dikten tillsammans. Den finns på Litteraturbanken och i antologin Tid för poesi. Eleverna pratar med varandra om vilka tankar och känslor dikten ger upphov till. De samtalar om ord och meningar. Vi lyfter elevernas tankar och frågor i helklass. 

Jag berättar att orden i texten är metaforer och också kan betyda andra saker. Jag skriver orden på ett blädderblock och förklarar:

Vi körläser dikten tillsammans och jag suddar ut ord inför varje läsning. Jag tar bort diktens ord i tio steg så att eleverna får läsa dikten flera gånger och lära sig den utantill steg för steg. Läs mer här

Lgr22 Syfte

Utveckla förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Centralt innehåll*

Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Betygskriterier*

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med god säkerhet. Eleven för också välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

* årskurs 4-6

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy