Årskurs 4-6

Bild

Föregående tips Nästa tips

Hund som folkkonst – Heather Galler

Syfte

Måla ett färgrikt djur med Heather Galler och hennes teknik som förebild.

Läraren reflekterar

Jag såg några exempel på mönstrade djur och landskap. Jag blev helt såld. Jag testade med eleverna och vilka djur de gjorde!

Metod

Jag berättade om Heather Galler, en amerikansk folkkonstnär som gör färgglada mönstrade konstverk av landskap, djur och natur. Hon är välkänd för sina husdjursporträtt, där hon använder ett foto av en katt eller hund för att producera ett målat porträtt i sin folkkonststil. Vi tittar på några exempel.

Därefter valde eleverna vilket djur de skulle måla. Jag hjälpte till att skriva ut bilder (färdiga målarbilder) som de kalkerade eller använde som de var. Här är några exempel: hund, katt och vilda djur. Eleverna gjorde fälten med blyerts och målade därefter mönstren med tusch. Till sist fylldes konturer i med svart tusch.

Lgr22 Syfte

Utveckla förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material.

Centralt innehåll

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i två- och tredimensionella bilder, till exempel linjer, färg och hur kombinationer av dessa kan användas i bildskapande arbete.

Betygskriterier

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande sätt.
Utifrån syftet med bildarbetet och någon idé väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy