Fritidshem

Språk och kommunikation fritidshem

Föregående tips Nästa tips

Hitta nyckeln

Syfte

En enkel lek som alla kan vara med på. De äldre kan hjälpa de yngre att lista ut ordet som göms och läsa ledtrådarna. Att hjälpa varandra är en fördel då det inte finns enbart en vinnare utan samarbetet hamnar i fokus tillsammans med rörelse och lite klurighet.

Metod

Material som behövs:

  • Nycklar
  • Ett hänglås med fungerande nyckel
  • Ledtrådar och bokstäver att sätta på nycklarna
  • Snören
  • Skattkista
  • Skatt

Så här gjorde vi
Vi gömde ett antal nycklar på skolgården. På varje nyckel sitter det en bokstav eller en ledtråd till en annan nyckel. Ledtråden är skriven men också en liten bild för de som inte kan läsa. När man samlat alla bokstäver så ska man lista ut vad det blir för mening som avslöjar var nyckeln som kan öppna skattkistan är. I skattkistan kan det exempelvis ligga guldsprayade stenar, chokladpengar eller fruktbitar. Vi hittade en påse Pokemonfigurer som vi köpt till rasten, men de visade sig vara pyttesmå så de hade hamnat i en låda och glömts bort. De fick agera skatt denna gången.

Reflektioner från pedagoger

Det var en rolig lek och det var många barn som var med och letade nycklar. Vissa var med en stund och tyckte det var roligt att bara hitta nycklar och många elever letade tills de hittade alla och kunde klura ut orden i meningen. Vi valde meningen: I Emelies ficka. Som ledtråd till de som önskade gav vi att första ordet bestod av en bokstav, andra ordet var namnet på en snygg tjej och det tredje var en plats. Det roligaste var att se elevernas samarbete och viljan att hjälpa varandra var bokstäverna fanns och att de hjälpte varandra att komma på meningen.

Reflektion från elever

De tyckte det var en kul lek och det var många som ville vara med och leta nycklar.

Lgr22

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
I undervisningen ska eleverna genom leken ges möjlighet att bearbeta intryck, pröva sin identitet, utveckla kreativitet samt sin förmåga att samarbeta och kommunicera.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy