Årskurs 7-9
Svenska/Svenska som andraspråk
Gunde Svan som ursprungsamerikan
Syfte och läraren reflekterar
Ni är säkert många som följer Gunde Svan som ursprungsamerikan på Instagram. Ibland behöver man göra något lättsamt, mellan två längre projekt… eller så blir lektionen förkortad från 60 minuter till 20 på grund av nationella prov … eller så har man bara en lektion istället för tre under en vecka. Tidsfördriv. Men varför inte då passa på att göra något roligt och språkutvecklande? Det är även ett bra tillfälle att prata om de föreställningar som vi har av den amerikanska ursprungsbefolkningen och ord som är mer eller mindre lämpliga i olika sammanhang. Läs mer här: Är ordet indian olämpligt?
Metod
Jag visar eleverna några av mina favoriter:
Ulf Lundell som prinsessan Estelle
Chewbacca i jeansjacka
Glenn Hysén som tandfen
Eric Saade med hink och spade
Jarl Kulle i kebabrulle
För att komma på idéer kan man mata in ord i ett rimlexikon, t ex Rimlexikon, Kjells rimlexikon och DbLex. Jag visar eleverna hur man enkelt kan skapa collage med lassofunktionen (funkar både på PC och Mac) och/eller Alfafunktionen (i Pages och Keynote), men det går ju lika bra att klippa och klistra ”på riktigt”. Jag väljer några lärare på skolan och visar hur bilder och texter kan kombineras i Canva eller ett vanligt ordbehandlingsprogram med textrutor. Ett exempel där ursprungsbilden är hämtad från Stockholmskällan:
Lgr22 Syfte
Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.
Centralt innehåll*
Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
Betygskriterier*
Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.
* årskurs 7-9
Kommentarer