Årskurs 4-6

Rastverksamhet

Föregående tips Nästa tips

Flippa muggen

Syfte

Skapa en rolig rast i en trygg miljö där alla känner sig välkomna. Det här är en lek där ålder inte spelar någon roll och antalet deltagare kan vara allt från en till många. Det är roligt att man kan ha igång flera elever samtidigt. Eleverna kan också komma och gå eftersom leken går fort och snart kan börja om igen.

En rastaktivitet för en tryggare rastmiljö för alla barn - Av Magnus Cederlöf

Metod

Detta behöver ni: Plastmuggar, samt ett bord eller en plan yta.

Så här gör man: Man ställer muggar på bordskanten och lämnar ungefär en centimeter av muggen utanför bordet. Nu gäller det att slå till muggen underifrån så att muggen flippar runt och stället sig med botten mot bordet.

Läraren reflekterar

Lätt att ta fram materialet och går snabbt att utföra. Eleverna får verkligen koncentrera sig och kämpa ett tag. När eleven sedan lyckas blir reaktionen därefter.

Reflektioner från elever

Eleverna gillar den här leken då de både kan utmana sig själva eller kompisar, vem flippar muggarna först?! Många skratt blir det och man pratar mycket om leken efteråt.

Lgr22

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt.
Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy