Årskurs 1-3

Bild

Föregående tips Nästa tips

Fjärilar – bilduppgift med bild och text

Syfte

Vi gör en stor bilduppgift till varje tema vi jobbar med. Syftet var att göra en fin tavla som passade till temat. Även färgskala och färglära fanns med i uppgiftens syfte.

Läraren reflekterar

Eleverna upplevde uppgiften enbart som positiv. Alla gick verkligen in för den och jobbade noggrant och koncentrerat. Det här var ju jätteroligt, var det någon som sa.

Metod och uppgift

Eleverna ska skapa en tavla med valfritt motiv. Motivet ska bestå av en bild och passande citat. Eleverna kan välja ur listan (se nedan) eller använda valfritt citat som passar till motivet (och temat). Bilden skapas genom att lägga ett mönster av schabloner. Instruktioner:

  1. Välj en färgskala. Du kan välja det röda spåret: ljustgult, gult, orange, rosa, röd papper eller blå spåret: mörkblå, ljusblå, ljusgrön, mörkgrön, lila papper.
  2. Ta de stansade fjärilarna och lägg dem i ett passande mönster. Limma fast fjärilarna på ett papper i ett tänkt mönster.
  3. Till sist, skriv ett citat snyggt någonstans på pappret med de limmade fjärilarna. Använd blyerts först och fyll därefter i med lämplig färgpenna.

Förslag på citat

  • Om ingenting någonsin skulle förändras, skulle det inte finnas några fjärilar.
  • Lyckans fjäril sätter sig på den som har tid att vänta.
  • Man bör inte flyga högre än vingarna bära.
  • En människa utan fantasi har inga vingar.
  • Vänskap är kärlek utan vingar.

Lgr22 Syfte

Utveckla förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Centralt innehåll

Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder och illustrationer till berättelser.

Kommentarer


Läs vår personuppgiftspolicy