Ord

Ord i svenska

Föregående tips Nästa tips

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket

Ordspråket betyder: Den som är girig och vill ha mer och inte nöjer sig med det han eller hon har, riskerar att mista det han eller hon från början hade. Wiktionary

Om ordspråket

Uttrycket är hämtat ur fabeln Hunden och köttstycket av Aisopos, grekisk diktare 620 f Kr – 560 f Kr.

Fabeln handlar om en hund som stulit en köttbit. När hunden springer över en bro tittar den ner i vattnet och ser en annan hund med en ännu finare bit i munnen. I jakten på två köttben försöker hunden skrämma den andra genom att skälla på den. När hunden öppnar munnen tappar den sin egen köttbit ner i vattnet. Istället för att ha två köttbitar har hunden ingen alls – Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Källa och texten i sin helhet: http://runeberg.org/lff9uill/12/0014.html

Exempel på ordspråket

Hönan som värpte guldägg
Fiskaren och hans hustru
Elisabet Höglund: Theresa Maybe

Elevuppgift

Ordspråket betyder i vidare mening: ”Den som är girig och vill ha mer och inte nöjer sig med det han eller hon har, riskerar att mista det han eller hon från början hade.” Skriv en kort historia som handlar om någon med stora tillgångar. I hungern och jakten efter ännu mer går allt förlorat.

En morgon när personen vaknar upp känner sig denne inte tillräckligt nöjd med det den har – jakten på ännu mer börjar. Avsluta historien med att allt går förlorat och låt textens sista ord vara: Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket (eller något i den stilen).

Ofta fungerar begränsningar i antingen tid eller omfång bra. Presentera därför antal ord, till exempel 250 ord, eller en viss tid, exempelvis 20 minuter, för eleverna.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy