Årskurs 4-6

Bild

Föregående tips Nästa tips

Cherry Blossom

Syfte

Med olika tekniker och redskap skapa ett blomstrande träd.

Läraren reflekterar

Idag har vi haft det blåsigt värre när treorna hade bild och vi arbetade med körsbärsblomningen. Bara genom att titta på bilder av träden blir barnen intresserade och inspirerade. Det är något visst med körsbärsträdens blomning, eller hur?!

Metod

Vi började med att se på ett bildspel med vackra foton på blommande körsbärsträden, bland annat från Kungsträdgården i Stockholm. Fler träd finns här.

Vi fortsatte med två korta inspirationsfilmer från Youtube där barnen fick lite tekniktips. Sök på ”Paint Cherry Blossom” så får du flera bra träffar.

När arbetet drog igång fick barnen doppa och fylla ett sugrör med svart färg och sedan droppa ut på sitt papper. Därefter fick barnen använda sugröret till att blåsa ut ett grenverk.

När det var gjort var det dags för själva körsbärsblomstren. Genom att använda en rätt så bred, rund pensel med mycket vatten och lite röd färg kunde de ”stämpla” ut kronblad kring grenarna. Därefter droppa en liten droppe röd färg i centrum av blomman och låta den sprida it sig i kronbladen för att få en vacker färg. När dessa torkat ska de monteras på svart papper. Vackra, inte sant?!

Lgr 11 Förmåga (kopplingar till åk 3)

Skapa bilder med /…/ hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Centralt innehåll

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy