Ord

Alla ämnesord

Föregående tips Nästa tips

Bojkott

Ordet betyder: organiserad vägran att ta befattning med person, organisation, arrangemang, vara etc.; i ekonomiskt, politiskt etc. påtrycknings­syfte.
Källa: Svenska.se

Mer om ordet

Ordet är belagt sedan 1892 och kommer av engelska boycott med samma betydelse. CCBoycott hette en ir­ländsk förvaltare som var illa om­tyckt och där­för blev bojkottad. Mer om Boycott
Källa: SO

En bojkott innebär att man vägrar att handla, samarbeta, eller på annat sätt befatta sig med person, organisation eller dylikt i missnöje och vanligen i påtryckningssyfte. Handlingen kallas att bojkotta. Det är vanligt att bojkotta exempelvis företag, varor och evenemang. Ofta försöker man även att förmå andra parter att delta i samma bojkott, för att tvinga fram en förändring.

Att ta avstånd från sådant som julfirande kan också vara en bojkott, särskilt om syftet är att utrota traditionen och få andra att göra samma sak. Men det behöver inte nödvändigtvis vara fråga om bojkott, utan kan vara ett personligt avståndstagande bara för att man inte tycker om julfirande.
Källa: Wikipedia

Exempel där ordet förekommer

Rosa Parks och bussbojkotteten
Här är företagen med kopplingar till Ryssland
Sanktioner mot Ryssland
Så gick bojkotterna vi minns

Aktivitet

Ta reda på mer om någon bojkott, till exempel någon av ovanstående. Läs på och återberätta muntligt eller skriftligt.

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy