Årskurs 7-9
Svenska/Svenska som andraspråk
Beskriva synonymerna – Rädd
Syfte
Att förklara ord med egna ord och associationer. I exemplet nedan ordet ”rädd”.
Läraren reflekterar
Ofta uppmanar vi eleverna att variera sitt språk, till exempel genom att använda synonymer. Det är dock svårt att hitta rätt nyans och kanske beror det på att eleverna inte ges möjlighet att fundera på i vilka sammanhang orden vanligtvis förekommer? I denna enkla övning får eleverna fundera på var ordet, vid vilket tillfälle och hur det passar in.
Metod – Om rädsla
Vi tittar på kortfilmen Fear of Flying. Eleverna samtalar med varandra om filmen. Är de också rädda för att flyga? Vad kan människor mer vara rädda för? Gör en lista. Eleverna funderar också på hur rädda de är/blir i samband med nämnda situationer, saker och platser.
Beskriv rädslan med rätt ord
Synonymer är ord som betyder samma sak eller åtminstone nästan samma sak. Eleverna ska försöka att hitta så många synonymer till ordet rädd som möjligt. De förklarar orden med egna ord och/eller om de associerar dem till någon eller något särskilt (var, när, hur). Eleverna redogör för sina tankar om orden. Jag förtydligar och förklarar ord som eleverna är osäkra på. Jag skapar en lista med elevernas ord och några nya, exempelvis:

Ordlista och förklaringar enligt svenska.se
- skärrad – uppskrämd
- orolig – (lättare) upprördhet, rädsla och olust
- panikslagen – plötslig bestörtning, besinningslös skräck
- nervös – överkänslig el. överretad i nerverna; orolig, rastlös, spänd
- skraj – rädd
- ängslig – negativ känsla av att ständigt vara utsatt för (vissa obestämda) faror eller krav
- osäker – otrygg; om (något som) medför fara av något slag
- bekymrad – ha bekymmer, bry sig om
- förskräckt – plötsligt uppskrämd
- livrädd – dödsförskräckt; mycket rädd
Gradera rädslorna
Skriv orden i ordningen ökad rädsla, från det minst till det mest rädda. Var hamnar ordet rädd i listan? Eleverna jämför sina listor och förklarar hur de har tänkt. Kan klassen komma överens om en gemensam gradering?
Lgr22 Syfte
Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.
Centralt innehåll*
Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Betygskriterier*
Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna väl. Eleven framför åsikter med väl underbyggda argument.
Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.
* årskurs 7-9
Kommentarer