Årskurs 7-9

Svenska/Svenska som andraspråk

Idiom om ansiktet

Syfte

Lära sig ett antal idiom förknippade med ansiktet.

Läraren reflekterar

Det går enkelt att anpassa antalet idiom till den grupp som ska lära sig uttrycken. En duktig och äldre grupp kan lära sig alla idiom på en gång och med ett läxförhör. För en yngre grupp elever är det kanske lämpligt att dela upp dem på 2-3 omgångar. Då kan medföljande läxförhör användas som ett sluttest när alla omgångar är genomförda.

Metod

Berätta vad idiomen betyder och presentera exempel på hur och när de kan användas (medföljer i PDF nedan). Eleverna skriver upp uttrycken tillsammans med betydelsen i en liten ordlista. Eleverna förhör sig själva under några minuter och därefter varandra.

Uppmana eleverna att använda något/några idiom under veckan eller spana efter någon som använder dem. Uttrycken ges i läxa och förhörs några dagar senare (enkelt förhör medföljer i PDF nedan). Följ även upp om någon har använt uttrycken.

Idiom om ansiktet

  • bli lång i ansiktet = bli väldigt förvånad eller besviken så att det syns
  • bli vit i ansiktet = bli mycket rädd eller arg
  • ett slag i ansiktet = något som gör någon ledsen eller chockad
  • förlora ansiktet = göra något som man skäms för; tappa sitt anseende
  • ge något ett ansikte = synliggöra något genom att träda fram och berätta om det
  • rädda ansiktet = mildra en skada på sitt anseende; undvika förlägenhet
  • stå ansikte mot ansikte med någon/något = ha någon/något alldeles fram­för sig
  • säga något rakt i ansiktet på någon = säga vad man tycker

Lgr22 Syfte

Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

Centralt innehåll*

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Betygskriterier*

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med mycket god säkerhet. Eleven för välutvecklade resonemang om innehållet i olika texter.

* årskurs 7-9

Kommentarer


    Läs vår personuppgiftspolicy